Sałatka z białej kapusty na zimę




Składniki: (na 4 słoiki 0,7l)

  • główka białej kapusty (1,5kg),
  • 3 czerwone papryki,
  • 800g marchwi,
  • 2 cebule,
  • 3 jabłka,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1/2 szklanki octu (125ml),
  • 2 szklanki wody (500ml),
  • 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:

Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę przekroić na pół, oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Jabłka obrać ze skórki, wykroić twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną marchew również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w paseczki. Do garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier. Zagotować, a po zagotowaniu dodać warzywa. Gotować na niedużym ogniu przez 15minut, wymieszać dobrze razem wszystkie składniki. Gotowe składniki włożyć do słoików. Zalać je zalewą, która zostanie w garnku. Słoiki dokładnie osuszyć w miejscu gdzie będzie nakrętka, również nakrętnki dokładnie osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę i włożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 7minut.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Super mieć już taką gotową do obiadu:)
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :