Śmietanowiec





Składniki:

  • 5 galaretek w różnych kolorach ( żółte mogą być dwie),
  • 4 małe śmietany 18% ( 4X175g),
  • 4łyżki cukru pudru (można dodać więcej).
Przygotowanie:

4 galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody i wlać każdą do osobnego głębokiego talerza lub do innego naczynia, w którym wygodnie będzie ją później pokroić. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia. Gdy galaretki stężeją zacząć przygotowywać ostatnią galaretkę. Ostatnia galaretka najlepiej gdy jest żółta. Rozpuścić ją w 125ml gorącej wody i całkowicie ostudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać ostygniętą galaretkę, nadal miksować. Galaretki pokroić w kostkę i wymieszać tak by kolory się zmieszały, a następnie włożyć do formy silikonowej. Ja użyłam formę w kształcie babki o średnicy 22cm (mierzona od góry, dół ma węższy). Zalać masą ze śmietany, przemieszać i włożyć do lodówki do stężenia. Gotowy deser wyjąć z formy silikonowej.



Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :