Tiramisu z malinami


Składniki: ( na naczynie o wym. 21cm x 16cm)
  • 150g malin,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 łyżki amaretto (30ml),
  • 500g serka mascarpone,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 50g cukru pudru,
  • 150g podłużnych biszkoptów.
Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody ( szklanka 250ml) i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z amaretto.
Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Zmniejszyć obroty na najniższe gdy śmietanka jest już dobrze ubita i dodawać powoli serek mascaropne. 
Biszkopty maczać w kawie i wyłożyć pierwszą ich warstwę do naczynia. Na biszkotpach rozsmarować połowę masy. Następnie ponownie maczać biszkopty w kawie i wyłożyć jako kolejną warstwę. Biszkopty posmarować drugą połową masy. Oprószyć kakao i poukładać umyte i osuszone maliny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :