Faworki na kefirze


Składniki:

Ciasto:
  • 250g mąki pszennej, plus do podsypywania.
  • 250g mąki krupczatki,
  • 3 żółtka,
  • 90g masła niesolonego, miękkiego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 225ml kefiru.
Ponadto:
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder. 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe gdy się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt faworka. Gdy wszystkie faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Częstuję się do porannej herbatki:)
    Idealne na zakończenie karnawału.
    Cudnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :