Proste ciasto z truskawkami




Składniki: ( na blachę o wym. 37cmX24cm )

Ciasto:

  • 6 jaj,
  • 1 łyżka wody,
  • 240 g cukru - 1szklanka o pojemności 250ml.,
  • 290g mąki pszennej - 2 szklanki,
  • 190ml oleju - ok.3/4 szklanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Kruszonka:
  • 75g masła niesolonego,
  • 50g cukru pudru,
  • 70g mąki pszennej.
Ponadto:
  • 300g - 400g truskawek ,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do niej powoli ubite białka z żółtkami i cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać truskawki ( większe owoce poprzekrajać na cztery części).

Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 35minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.





Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Po prostu uwielbiam takie ciasta, można dodać różne owoce i się delektować smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bardzo lubię takie ciasta!!!
    MNIAM:)
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :