Paluchy serowe z sezamem


Składniki:
  • 550g mąki pszennej tortowej,
  • 300ml ciepłej wody,
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oleju - temp. pokojowa plus do wysmarowania miski,
  • 1 jajko - temp. pokojowa,
  • 200g startego sera żółtego - temp. pokojowa,
  • ok.15g sezamu.
Przygotowanie:

Do mąki dodać sól i cukier, wymieszać. Mąkę odgarnąć na boki i wlać w środek olej. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i powoli wlewać je w środek mąki, okrężnymi ruchami łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Miskę wysmarować olejem, włożyć zagniecione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrościęcia na 1h. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło podzielić je na trzy części. Rozwałkować ciasto, obsypać serem żółtym ( ale tylko połowę ciasta ), złożyć ciasto na pół. Boki ciasta posklejać - ja robię to widelcem. Pokroić cienkie paski i poskręcać je. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.12 minut - czas pieczenia zależy od grubości paluchów. 




Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :