Proste ciasteczka z kawałkami białej czekolady




Składniki: ( ok. 75 ciastek )

  • 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ),
  • 160g cukru pudru ( 1 szklanka ),
  • 4 żółtka,
  • 250g zimnego masła niesolonego,
  • 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego,
  • 100g białej czekolady.
Przygotowanie:


Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki troszkę ze sobą posiekać. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto dość długo będzie się kruszyć, także trzeba je cierpliwie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania można podzielić je na pół i po połowie wyrabiać. Rozwałkować, powykrajać ciastka i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 7 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia. 







 Smacznego!!!


Komentarze

  1. ciasteczek z białą czekoladą jeszcze nie robiłam :) Muszę wypróbować przepis. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dopijam kawę i chętnie schrupałabym choc jedno takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :