Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem


                     


Składniki:
  • 1/2 cebuli,
  • łyżka masła,
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 2-4 garście posiekanej natki pietruszki ( świeża lub mrożona ),
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • ok. 100ml mleka,
  • 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ),
  • 300g boczku wędzonego w plastrach.


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę ( odcisnąć z nich wodę ) i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Do mięsa mielonego dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem.

Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej się zwija roladę ). Na folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć folię spożywczą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1h. 

Po upieczeniu roladę można podawać na ciepło lub na zimno. 





Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Rolada wygląda wspaniale i przepysznie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również cieplutko pozdrawiam.

      Usuń
  2. A gdzie znajdę ten filmik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że filmik nie został dodany. Dziękuję za czujność. W ciągu kilku minut pojawi się filmik.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :