Sałatka z sosem balsamicznym


Składniki: ( na 4 porcje )
  • rukola ( po małej garstce na porcję ),
  • świeży szpinak ( po 1-2 większych garści na porcję ),
  • 250g pomidorków koktajlowych,
  • 90g prosciutto di parma,
  • 120g oliwek ( zielone lub czarne, według własnego smaku ),
  • ok.10g sera Grana Padano,
  • 100ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • sos balsamiczny ( gotowy lub własnej roboty ) - jak zrobić swój sos balsamiczny znajdziesz tu kliknij .
Przygotowanie: 

Na talerze wykładamy warstwami:
1. Szpinak.
2. Rukola.
3. Przekrojone na pół pomidorki.
4. Pokrojone mniej więcej w paski prosciutto.
5. Przekrojone na pół oliwki.
6. Skropić oliwą ( do oliwy wcisnąć czosnek, dodać pieprz, odrobinę soli i wymieszać ) - można zrobić z połowy porcji, którą podałam, ponieważ mi trochę zostalo.
7. Oprószyć serem.
8. Polać delikatnie sosem balsamicznym.

Jako dodatek do sałatki można podać paluchy serowe. Przepis na nie znajduje się tu kliknij.




Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Sałatka wyglada tak smakowicie, że aż zgłodniałam od patrzenia na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm, aż ślinka cieknie, wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :