Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką





Składniki: ( blacha o wymiarach: 37,5cmX23cm )

Biszkopt:

  • 4 jajka ( żółtka i białka oddzielnie ),
  • 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ),
  • 1/2 szklanki cukru ( 120g ),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
  • 500g serka mascarpone,
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Ponadto:
  • 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ),
  • duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu )
  • masło do posmarowania blachy,
  • bułka tarta do obsypania blachy.
Przygotowanie:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka ( żółtka wcześniej roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody ). Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Gdy biszkopt ostygł poukładać na nim brzoskwinie. Owoce można pokroić w kostkę, plastry lub po prostu powykładać całe połówki brzoskwiń - wedle uznania.

3. Krem: Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie. 

4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :