Szparagi w szynce, z sosem musztardowym


Składniki:
  • po 2 lub 3 szparagi na jeden plasterek hiszpańskiej szynki serrano lub prosciutto,
  • 2-4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 60ml słodkiej śmietanki 30%,
  • szczypiorek.
Przygotowanie:

Szparagi ugotować w wodzie ( wody nie solić i uważać by nie rozgotować szparagów ). Po ugotowaniu szparagi przestudzić. Po przestudzeniu szparagi zwinąć w plasterki szynki - po 2-3 szparagi w jeden plaster. Przesmażyć chwilkę na patelni, bez tłuszczu. Przygotować sos: śmietankę i musztardę wymieszać i razem zagotować - cały czas mieszać. Chwilkę po zagotowaniu zdjąć z ognia i można polać po szparagach - należy pamiętać, że czym więcej musztardy tym danie będzie bardziej słone. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.







 
Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :