Drożdżówki z makiem


Składniki: ( 11 drożdżówek )

Ciasto:
  • 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania, 
  • 1 jajko w temp. pokojowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180ml ciepłego mleka,
  • 60g masła niesolonego,
  • 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ),
  • 7g suchych drożdży.
Lukier:
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Ponadto:
  • białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ),
  • 250g masy makowej ( domowej lub kupnej ) - temp. pokojowa,
  • 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa.
Przygotowanie:





Smacznego!!!

Komentarze

  1. Pani Moniko dziękuje za przepis świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie robiłam. Może czas?:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, od razu bym sięgnęła po jedną

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają lepiej niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :