Reklama

czwartek, 16 marca 2017

Babeczki z brzoskwinią



Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka ( jak łyżki nie są duże, to można dać ich 5),
  • 250g cukru,
  • puszka brzoskwiń w syropie (mogą być również z kompotu),
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Składniki suche (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) razem wymieszać. Składniki mokre ( olej, mleko i jajka) również wymieszać. Połączyć składniki mokre i suche - wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek. Papilotki włożyć we wgłębienia blaszki (chyba, że używa się papilotek z takiej twardszej tektury, jak ja tym razem, to nie ma potrzeby użycia takiej blachy z wgłębieniami. Można wtedy na zwykłą blaszkę je poukładać). Dno papilotek przykryć jedną warstwą ciasta, położyć kawałek brzoskwini (ja miałam brzoskwinie pokrojone na półksiężyce) i owoc przykryć drugą warstwą ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 20min.-25min. - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i na koniec oprószyć cukrem pudrem ( można również udekorować ulubionym kremem bądź czekoladą).



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz