Tort z owocami i kremem śmietanowym


Mój drugi tort wyszedł zdecydowanie dużo lepiej niż pierwszy. A nawet mogę się przyznać, że wyszedł naprawdę pyszny. Wszystkim bardzo smakował, z czego bardzo się cieszę.

Z bloga Moje Wypieki wykorzystałam przepis na biszkopt - kliknij tu jeżeli masz ochotę odwiedzić ten blog. Z pewnością znajdziesz tam mnóstwo wspaniałych przepisów na słodkości. 


Składniki:

Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/4 mąki ziemniaczanej.
Krem:
  • 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej,
  • 2x250g mascarpone, schłodzonego,
  • nasionka z jednej laski wanilii,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku),
Ponadto:
  • kompot z wiśni,
  • dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców,
  • 150g świeżych malin.
Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić )
  • świeże truskawki,
  • świeże borówki,
  • płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone,
  • kwiatki z lukru,
  • srebrne, słodkie kuleczki.
Przygotowanie:

Biszkopt:

Obydwie mąki przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. 
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C ( u mnie góra-dół) i piec biszkopt przez 35-40min. - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć tortownicę i upuścić ją na podłogę z wysokości około 30cm. Jeżeli macie kafelki, to możecie coś podłożyć lub zrobić to w innym pomieszczeniu :) Pozostawić do ostygnięcia ( w tortownicy ). Gdy biszkopt całkiem ostygł, nożem obkroić go dookoła i wyjąć z torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. 

Krem:

Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. 

Składanie tortu:

Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce należy podzielić na pół, by starczyło ich na prawie cały blat ciasta ) i wykładamy ponownie krem śmietanowy. Na górę kładziemy trzeci blat ciasta, który również należy nasączyć. Górę i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania :) Gotowy tort należy włożyć do lodówki do schłodzenia. 



 


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :