Sałatka z cukinii na zimę.




Przepis przywiozłam z Polski od rodziców mojego męża. Dzielę się nim z Wami, ponieważ uważam, że to najlepszy przepis na sałatkę z cukinii. Rok temu z niego skorzystali również moi rodzice i im także bardzo ta sałatka zasmakowała.

Składniki:

  • 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu),
  • 2 szklanki octu (szklanka 250ml),
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250ml),
  • 3 cebule,
  • 2 świeże czerwone papryki,
  • garść liści selera (Już pokrojonych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki soli,
  • paczka kurkumy (15g).
Przygotowanie:

Cukinię pokroić w cienkie plastry (nie obierać ze skórki, wydrążyć miąższ), cebule pokroić w półksiężyce, liście selera pokroić, papryki czerwone oczyścić i pokroić w paski, czosnek pokroić. Tak przygotowane składniki włożyć do garnka lub miski i dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Pozostawić na 3-5 godzin, w zależności od grubości pokrojonej cukinii - jeżeli jest cieniutko pokrojona, to wystarczą 3h. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, poustawiać słoiki i zalać wodą (wody pod nakrętkę, ale by jej nie dotykała). Pasteryzować ok.3 minuty (tak by słoiki zaciągnęły). Po tym czasie wyjąć słoiki na blat kuchenny, wyłożony ściereczką nakrętkami do dołu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.







Smacznego!!!

Komentarze

  1. Dobrze mieć coś takiego na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie niestety cukinia nie wyrosła, więc będę musiała kupić cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę bardzo fajny pomysł, też tak zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zalewa jest tylko z octu? Nie dodajemy oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. Nie dodajemy oleju.

      Usuń
    2. nie dodaje sie wody????

      Usuń
    3. Nie dodaje się wody, warzywa puszczą soki. Po rozłożeniu warzyw do słoików, rozlać do nich również soki, jakie wypuściły.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :